Elke schrijver maakt het ooit mee. Je zit in de flow, je stift danst over het scorebord… en plots besef je: “Wacht eens… ik heb twee keer in dezelfde kolom geschreven!” 😬
Ai. Niet alleen lastig om recht te zetten, maar ook geweldig veel miserie. En zet je reputatie als schrijver straks maar weer eens recht.
Dus: hoe vermijd je deze klassieker? Hier zijn 3 (en een halve) slimme tips:
1️⃣ Schrijf voornamen voluit
We snappen het: ‘A vs. B’ is snel genoteerd. Maar als je aan het schrijven bent, is het veel makkelijker om ‘André’ en ‘Bert’ te onthouden dan twee losse letters.
Je brein herkent namen als visuele blokken en associeert die beter met spelers. Minder kans dat je de kolommen verwisselt dus. Kost je twee seconden extra, maar bespaart je later een hoop miserie.
2️⃣ Noteer de kleur van de flights (of iets anders visueels)
Deze tip komt van een creatieve deelnemer aan één van mijn workshops: hij schreef bovenaan het blad de kleur van de flights bij elke speler. Rood links, blauw rechts. Voortdurende check mogelijk. Handig!
Zijn tegenstanders hadden allebei zwarte flights? Dan schreef hij de kleur van de shafts op. Of ‘mooie' pijlen en 'lelijke' bij de andere zo'n goed idee is, daar staan we niet voor in 🙂
In ieder geval, een klein visueel haakje doet wonderen.
3️⃣ Gebruik een pijltje + schrijf netjes
Trek een klein pijltje naast de 501 om aan te duiden wie begonnen is. Dat helpt enorm. Zo weet je altijd wie “vooraan” zit in het schrijfritme.
En misschien nog belangrijker: schrijf netjes en consequent. Als je scores ongeveer dezelfde grootte en positie hebben, zie je in één oogopslag waar je bent. Elk slordig cijfer vergroot het risico op verwarring.
Er bestaan trouwens twee “scholen” wat dat pijltje betreft:
- Pijl naast de '501'
Pijl in de kolom zelf
Het tweede vind ik qua positie net iets verwarrende, maar jij weet uiteraard best wat voor jou werkt.
🔁 Bonus tip van Bert: wijs subtiel
Een goede dartsvriend, en veruit de beste schrijver die ik ken, Bert, gaf ooit dit briljant trucje mee. Hij kijkt niet naar de spelers, maar enkel naar het dart- en scorebord. Maar tijdens het schrijven wijst hij met z’n wijsvinger subtiel naar de kant die aan de beurt is. Onzichtbaar voor de spelers, zichtbaar voor zichzelf.
Zo hoeft hij niet telkens op te kijken of na te denken. De flow blijft behouden. 💡 Slim én elegant.
Conclusie
In de verkeerde kolom schrijven: het gebeurt vaker dan je denkt. En elke keer is het een gedoe en veel miserie.
Maar met deze tips (namen, kleuren, pijltje, pink) maak jij het jezelf een pak makkelijker. Schrijven wordt rustiger, vlotter en – dare we say – zelfs plezant.
Deze en nog meer tips vind je hier: https://www.dartschool.be/tips/
Zelf aan de slag?
Darts – Makkelijk de score leren schrijven
Wil je de kunst van het ‘schrijven’ bij darts moeiteloos beheersen? Dan is dit e-Book speciaal voor jou.
Darts Checkouts – Van beginner tot geavanceerd
Een praktische gids die je leert om zelf na te denken over uitcheckroutes.
Darts - Maak van die lastige 19 je beste vriend
GRATIS - We hebben er allemaal mee te maken: dat 'lastige' 19-vakje op het dartbord. Dit e-book biedt je zeven eenvoudige tips.