
Kim Huybrechts
Belgisch topspeler
"Schrijf thuis of onderling wedstrijden en gebruik geen apps. Als je dat vaak doet, gaat het op toernooien ook goedkomen."
Kim, we kennen jou natuurlijk als een van de beste dartsspelers die ons land ooit heeft gekend. Maar ook jij hebt ooit moeten leren tellen en wedstrijden schrijven. Hoe heb je dat geleerd?
Bij mij is dat er eigenlijk al vrij vroeg ingebakken door mijn ouders, vooral mijn vader. Ik moest echt eerst leren schrijven voordat ik mocht meedoen aan een toernooi. Dat moest eerst op punt staan. Ik heb dus heel veel geoefend thuis en in het café van mijn ouders. De honger naar toernooien was vrij snel groot, dus ik heb er snel werk van gemaakt om het te leren.
Hoe heb je dat precies aangeleerd?
Door het gewoon heel vaak te doen. Het is heel simpel: iets dat je honderdduizend keer doet, daar word je goed in. Voor mij zijn die cijfers die ik zie, al zo vaak voorbijgekomen. In het begin is het voor iedereen wennen, maar door veel te oefenen en logisch te redeneren, leer je het vanzelf. Altijd rekenen naar je favoriete dubbels, en als dat niet mogelijk is, verder zoeken naar een oplossing.
Veel mensen hebben angst om wedstrijden te schrijven. Wat is jouw belangrijkste advies aan hen?
Mijn grootste advies is vooral om het gewoon te doen. In mijn lessen en workshops zeg ik altijd: leg die appjes weg en pak een schrijfbord of pen en papier. Dat is de beste oefening. Schrijf thuis of onderling wedstrijden en gebruik geen apps. Als je dat vaak doet, gaat het op toernooien ook goedkomen. En wees niet bang. Zeg vooraf tegen de spelers dat je nog niet zo ervaren bent en vraag om hulp. Geen angst hebben, gewoon doen.

(c) Alamy
Wat vind je van de combinatie van schrijven en apps, bijvoorbeeld schrijven en dan controleren met een app zoals DartCounter?
Ja, dat is een goede combinatie. Het kan helpen om meteen te zien of je juist was. Het is belangrijk om fouten te kunnen herkennen en verbeteren.
Hoe belangrijk is goed kunnen rekenen in darts, bijvoorbeeld voor het uitchecken?
Darts en rekenen gaan hand in hand, net zoals een spits die moet kunnen scoren in voetbal. Een darter die niet goed kan tellen, is geen goede darter. Het beïnvloedt je concentratie en focus, en daardoor kun je wedstrijden verliezen. Dus het is echt heel belangrijk.
Moet je zelf nog vaak wedstrijden schrijven op toernooien? En maak je nog weleens fouten?
Ja, dat gebeurt nog wel eens, vooral bij competities en lokale toernooitjes. Ik doe dat met plezier.
En ja, iedereen maakt wel eens een foutje. Dat is vaak meer uit nonchalance dan uit rekenfouten. Soms ben je wat afgeleid of heb je gewoon geen zin om te schrijven. Dat gebeurt.
Er is een roep om meer tablets in te zetten bij toernooien. Wat vind je van die evolutie?
Dat is de toekomst en dat gaat er zeker komen. We gebruiken die tablets ook op de PDC. Het is een goede evolutie, maar het kan ten koste gaan van het telvermogen van beginnende darters. Uiteindelijk moet je nog steeds de scores optellen en intikken, maar de computer doet de rest.

(c) VTM
Waarom houden ze bij de PDC op grote toernooien vast aan handmatig schrijven?
Omdat er minder fout kan gaan. Technologie is goed, maar er kan altijd iets misgaan, zoals internetproblemen. TV-toernooien hebben strakke tijdschema's, en als er iets misloopt met het internet, zit je met een probleem. Handmatig schrijven vermindert die foutenmarge.
Op de PDC toernooien werken jullie uiteraard met professionele callers of schrijvers, maken zij nog fouten?
Ja, dat gebeurt wel eens, als is dat zeer zelden. En in dat geval wordt er wel mee gelachen en geplaagd.
Maken spelers soms rekenfouten?
Ja, dat gebeurt. Een bekend voorbeeld is onze Portugese vriend José de Sousa. Maar gelukkig maak ik zelf niet vaak zulke fouten. Tot nu toe gaat dat nog redelijk goed.
Je kent mijn boekje om te leren de score te schrijven. Wat vind je van initiatieven zoals dat boekje over tellen en schrijven in darts?
Heel goed! Ik heb het al aan een paar mensen doorgegeven die moeilijkheden hebben met tellen of schrijven, en ze geven goede feedback. Het is zeker een helpende hand voor mensen die het moeilijk hebben.
Is er nog iets wat we niet besproken hebben maar relevant is voor het schrijven en tellen? Wil je onze lezers nog iets meegeven?
Ja, vooral op toernooien. Het is vervelend als mensen niet goed kunnen schrijven en dan gewoon doorgaan zonder iets te zeggen. Toernooi-organisatoren moeten dan op zoek naar vrijwillige schrijvers, wat tijd kost. Ik wil iedereen aanraden om na verlies te blijven voor het schrijven. Als je niet goed kunt schrijven, zoek dan zelf een vrijwilliger of ga naar de wedstrijdleiding. Maar ga niet zomaar weg zonder te schrijven.
Inderdaad. Het is vervelend voor iedereen als schrijvers verdwijnen. Bedankt voor je tijd en je inzichten, Kim!
Graag gedaan!
Zelf aan de slag?
Darts – Makkelijk de score leren schrijven
Wil je de kunst van het ‘schrijven’ bij darts moeiteloos beheersen? Dan is dit e-Book speciaal voor jou.
Darts Checkouts – Van beginner tot geavanceerd
Een praktische gids die je leert om zelf na te denken over uitcheckroutes.
Darts - Maak van die lastige 19 je beste vriend
GRATIS - We hebben er allemaal mee te maken: dat 'lastige' 19-vakje op het dartbord. Dit e-book biedt je zeven eenvoudige tips.
Lees ook deze interviews
-
Jacques Nieuwlaat
Jacques Nieuwlaat is niet alleen Darts-commentator op televisie in Nederland, maar een ware Darts-goeroe. Hij is ook voormalig caller bij de PDC en dus zeer goed vertrouwd met het rekenen en schrijven.
Verder lezen -
Daniela Bata-Bogdanov
Daniela is marker voor de PDC. In 2019 maakte ze haar debuut op de World Cup of Darts en was daarmee de eerste vrouwelijke wedstrijd-offical op een groot TV PDC event.
Verder lezen -
Dave Joacim
Dave is sinds 2006 mastercaller in Belgie met tal van podiumervaring zowel bij de PDC als op gewone toernooien. Enkele jaren geleden verscheen hij ook als de Mastercaller bij het TV-programma BV Darts.
Verder lezen