DANIELA BATA BOGDANOV

Wedstrijd-official, PDC Europe

(c) Alamy

"Wedstrijden schrijven?
Oefenen, oefenen, oefenen!"

Ik ken je natuurlijk van de PDC TV-shows, maar kun je me in je eigen woorden vertellen wie je bent en waar we je van kennen?

Ik werk bij de PDC, de Professional Darts Corporation, meer bepaald in het scoreteam. Ik ben er wedstrijd-official en hou  vooral de score bij. Ik ben dus de 'schrijver'. Ik ben daar echt door bezeten. Ik vertel er dus graag over en antwoord met plezier op al je vragen.

Kun je ons vertellen hoe je begonnen bent met het scoren bij darten?

Mijn dartavontuur begon als speler. Net zoals dat nu nog het geval is, moest je als je verloor, bij het bord blijven en de volgende wedstrijd schrijven. We hadden toen zeker nog geen digitale hulpmiddelen, dus het was moeilijker dan nu.

In 2013 organiseerde de PDC kwalificatietoernooien voor het Wereldkampioenschap voor Oost-Europa. Eén speler wilde dat we tijdens zijn wedstrijden statistieken bijhielden: welke finishes hij had, hoeveel darts hij gooide voor de dubbel, enzovoort. En natuurlijk wilden andere spelers toen hetzelfde.

Barbara, destijds toernooi-leidster, sprak met PDC Europe en mocht vijf of zes van ons uit Hongarije meenemen om wedstrijden te scoren. De jongen die voor elke speler de statistieken bijhield, is nu trouwens mijn man.

Dus stond ik bij het bord, met hele goede spelers zoals de gebroeders Rodriguez, Mensur Suljovic en andere Hongaarse en Kroatische spelers. In het begin was het moeilijk, maar het was de beste plek voor mij om te leren scoren, hoe ik me op het podium moest gedragen en niet bang te zijn voor de wedstrijden en de spelers.

En toen kreeg ik in 2018 de kans om op het podium te staan tijdens de Eurotour in Leverkusen.

(c) Alamy

Jij was de eerste vrouwelijke podium official bij een PDC TV-evenement. Ik vind dat een fantastische prestatie.

Ik was de eerste vrouw op het grote PDC-podium tijdens de Wereldbeker in 2019, maar er waren al eerder vrouwen op het podium. Ik moet Renate Tupuschis noemen, die al bij de PDC was toen ik daar kwam en die grote niet-televisie podiumpartijen in Duitsland deed. Maar ik was inderdaad de eerste op televisie.

En hoe voelde dat?

Het was een eer, maar ik ervaarde ook veel druk. Ik was ook erg benieuwd of mensen mij als vrouw zouden accepteren. Uiteindelijk gaat het erom competentie te bewijzen en respect te verdienen. De zenuwen waren er natuurlijk, maar ook de opwinding en ik wilde gewoon mijn werk goed doen.

Veel mensen zijn bang om de score bij te houden. Heb je advies voor beginners?

Zeker weten. Het belangrijkste advies dat ik zou geven is om zoveel mogelijk te oefenen in een omgeving met weinig druk. Stel je voor dat je gewoon met vrienden speelt of thuis oefent. Hoe meer je het doet, hoe natuurlijker het wordt. Focus niet te veel op de druk van de situatie. Of het nu op café is of op een podium, het blijven dezelfde cijfers. Het gaat erom dat je je comfortabel begint te voelen met het proces.

En als iemand die begint echt wil leren hoe, kun je andere tips of trucs geven?

Ik denk niet dat je een goede scorer kunt zijn zonder zelf te darten. Je leert de resterende scores, vooral als je bij de dubbels komt. Je begint de combinaties te kennen. Tel ook mee als je een spel op tv kijkt. Negeer wat je ziet en wat de commentatoren zeggen. Kijk gewoon naar het spel en tel mee.

Maar uiteindelijk gaat het allemaal om oefenen. Hoe meer je scoort, hoe beter je wordt. Toen ik begon, moest ik ook tellen, zoals 20 + 20 is 40. Maar nu, vele jaren later, tel ik niet meer, het is alsof ik de plaatjes in mijn hoofd heb. Dus, oefenen, oefenen, oefenen!

Veel spelers geven aan dat scoren zoveel concentratie vergt dat ze helemaal uitgeput zijn na een wedstrijd. Hoeveel aandacht vergt dit nog van jou? 

Er is een groot verschil tussen de podium- en de vloertoernooien.

Op het podium zijn we met meer en hoewel we niet mogen spreken, communiceren we toch op een of andere manier. Je moet natuurlijk 'in het spel' zijn, maar het is meer ontspannen.

Bij vloertoernooien (Players Championships of Pro Tours) ben je alleen en wordt concentratie het allerbelangrijkste. Als je je werk goed doet, merken de spelers je niet eens op. Maar als je een fout maakt, zullen ze zich op jou focussen. Je wilt hun spel niet verpesten.

Maak je wel eens fouten?

Iedereen maakt fouten, zeker bij moeilijke of lange wedstrijden, of als je meerdere dagen achter elkaar moet schrijven. Het belangrijkste is hoe je je herpakt. Erken dat je een fout hebt gemaakt, corrigeer het zo snel mogelijk en ga verder. Dat is allemaal prima.

Veel spelers, of het nu bij darten is of bij andere sporten, hebben een routine om zich voor te bereiden op een wedstrijd, een paar kleine dingen die ze doen om 'in de zone' te komen.

Ik heb eigenlijk geen routine. Het is net als elke andere baan die je elke dag doet. Voordat je 's ochtends naar je werk gaat, heb je daar geen speciale routine voor. We controleren gewoon welke wedstrijden we gaan scoren, wie de bull wint, of we links of rechts staan, of het water al op het podium staat en dat soort dingen. Echt eenvoudige dingen.

Bij lokale toernooien wordt de score meestal handmatig bijgehouden. Er is echter een roep om rekenmachines of tablets te gebruiken. Wat vind je daarvan?

Er is niets mis mee. Kan zelfs goed zijn en helpen, vooral bij onervaren spelers. Of bij zeer grote toernooien omdat er minder fouten zijn.

Maar uiteindelijk is het nuttig om te leren tellen, het helpt je echt om je eigen spel te verbeteren.

Bij de PDC houden we de handmatige scoring aan, om onderbrekingen door bijvoorbeeld gebrekkig internet te vermijden. Bij de PDC zouden we dat niet overwegen totdat we 100% zeker zijn dat het stabiel is.

Zijn er spelers waarvoor je echt graag schrijft? Of zijn er spelers die je gek maken, bijvoorbeeld door heel vreemde routes te nemen?

Als marker zou het eigenlijk niet uit moeten maken wie de speler is. Je hebt wel 'ouderwetse' spelers die bijvoorbeeld constant op de 20 gooien, dan hoef je dus niet zoveel na te denken. Maar dit kan ook een beetje saai worden. Persoonlijk vind ik het leuk als een speler snel speelt en je alert houdt. Ik hou ervan om uitgedaagd te worden.

Heb je nog leuke anekdotes?

Het zijn kleine dingen. Zoals die ene keer dat ik op het podium stond met nog een andere marker. We waren erg moe en hij vergat gewoon dat zijn speler aan het gooien was. Dus de speler kwam eraan en vroeg: "Are you sleeping?" Dat was een grappig moment.

Soms, als je druk bezig bent en vooral tijdens zeer uitdagende spellen, vergeet je de camera's en als er te veel dingen tegelijk gebeuren kun je zomaar vloeken in de microfoon.

De Duitse Super League is een van de zwaarste toernooien, omdat het 5 of 6 dagen duurt. We beginnen om 10u 's ochtends en we eindigen om 7-8u 's avonds. Ik was zo moe dat ik riep: ‘100 and something!'.

Maar als deze dingen gebeuren, lachen we ermee, want dat is de beste manier om van je werk te genieten.

Speel je zelf nog darts? En welke darts gebruik je?

Vroeger wel, maar nu niet meer, door tijdgebrek. Ik ben ook iemand die boos wordt op zichzelf als ik niet op mijn best speel. Ik heb ook een kleine elleboogblessure.

Maar soms zou ik het fijn vinden om weer te beginnen, ik weet alleen niet hoe.

Als ik speel, gebruik ik de Raymond Van Barneveld Legacy 25g.

Van Barneveld Legacy

Misschien nog één laatste vraag over het scoren. Wat vind je van initiatieven die mensen helpen leren scoren?

Ik help altijd graag als dat kan. Ik denk niet dat er één manier is om iemand te leren scoren. Als je begint met darten kunnen mensen je advies en tips & tricks geven. Voor het scoren denk ik dat het moeilijker is. Maar alles wat mensen helpt dichter bij het scoren te komen, is goed.

Dat was het. Heel erg bedankt voor je tijd om dit interview te doen.

Ik deel altijd graag mijn ervaringen en veel succes met je e-book.


Het e-book Darts - makkelijk de score leren schrijven (boek in PDF formaat, leesbaar op elk toestel, geen e-reader nodig) is te vinden op deze website.


Lees ook deze interviews

Jacques Nieuwlaat is Darts-commentator op televisie in Nederland, voormalig Mastercaller bij de PDC en overall Darts-goeroe. Hij werd de Human Calculator genoemd.

Dave Joacim is een Belgische mastercaller met tal van podiumervaring zowel bij de PDC als op gewone tornooien. Hij verscheen ook als Mastercaller bij het TV-programma BV Darts